Βλέπεις παντού αυτά τα ποστ που λένε ότι το Scribd και άλλα παρόμοια site με ebooks κατήργησαν προσωρινά τις συνδρομές τους, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων (ναι τόσοι είμαστε, και λίγοι παραπάνω για την ακρίβεια) που είναι κλειδωμένοι στα σπίτια τους και ζηλεύεις; Θα σου πούμε καταρχάς ότι είναι μια τέλεια ευκαιρία να εξασκήσεις λίγο τα αγγλικά σου, αλλά αν επιμένεις πως δεν θέλεις να διαβάσεις λογοτεχνία σε άλλη γλώσσα, σου βρήκαμε και ελληνικά ebooks, αλλά και audiobooks, τα οποία μπορείς να διαβάσεις ή να ακούσεις δωρεάν.
Στο Project Gutenberg: Αρχαίες τραγωδίες, κωμωδίες του Αριστοφάνη, Ιλιάδα και Οδύσσεια, Πλάτωνας και Πλούταρχος, όλα μεταφρασμένα στα νέα ελληνικά, αλλά και μεταφράσεις στα ελληνικά του Γκαίτε, του Σαίξπηρ και του Γκόγκολ, έλληνες συγγραφείς και ποιητές όπως ο Αργύρης Εφταλιώτης, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Κωστής Παλαμάς, και πολλοί πολλοί ακόμα, όρεξη να ‘χεις να διαβάζεις. Τα ebooks είναι διαθέσιμα και για διάβασμα online, σαν κανονική σελίδα του ίντερνετ (html) και σαν ePub, για να τα κατεβάσεις στο κινητό ή το tablet σου.
Στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη: Θα βρεις άπειρα βιβλία, σε μορφή pdf, ePub ή και audiobook αν προτιμάς να ακούς και όχι να διαβάζεις, χωρισμένα ανά κατηγορία: Κλασική ελληνική λογοτεχνία, νέοι πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, μεταφρασμένη στα ελληνικά ξένη λογοτεχνία, ποίηση, διήγημα, δοκίμιο, κόμικ, θεατρικά έργα και παιδικά βιβλία. Και ξεχωριστή κατηγορία Αρχαία Γραμματεία, με κείμενα από Όμηρο μέχρι Σοφοκλή και από Ησίοδο μέχρι Πλάτωνα, πρωτότυπα αλλά και μεταφρασμένα στα νέα ελληνικά.
Στο ebooks4greeks: Θέλεις κλασική λογοτεχνία; Από τον Όσκαρ Ουάιλντ και τον Τζορτζ Όργουελ ως την Πηνελόπη Δέλτα και από τον Νίκο Καζαντζάκη ως τον Γκαίτε και τον Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί, όλοι οι συνήθεις ύποπτοι είναι εδώ. Είναι, όμως, παρέα τους και μερικά από τα πιο αγαπημένα παιδιά της σύγχρονης λογοτεχνίας: η Άλκη Ζέη, ο Αύγουστος Κορτώ, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Πέτρος Τατσόπουλος, και άλλοι πολλοί. Υπάρχει επίσης και ξεχωριστή κατηγορία με διηγήματα, αν η ελλειμματική προσοχή σου δεν σου επιτρέπει να απορροφηθείς εύκολα σε ένα μυθιστόρημα. Επίσης, έχει και πολλά audiobooks.
Στο Google Play Books: Αν έχεις συσκευή Android (κινητό με μεγαλούτσικη οθόνη, ή tablet ακόμα καλύτερα) στο Google Play την εφαρμογή απ’ όπου κατεβάζεις τα apps σου, θα βρεις ειδική κατηγορία Books, η οποία δεν ξέρουμε αν το είχες προσέξει αλλά έχει πολλά βιβλία στα ελληνικά από μεγάλους εκδοτικούς οίκους όπως ο Καστανιώτης, ο Πατάκης, το Μεταίχμιο και άλλοι. Λίγα από αυτά είναι δωρεάν (αυτό κι αυτό ας πούμε) στα περισσότερα μπορείς να κατεβάσεις ένα δωρεάν δείγμα 50-100 σελίδων και όταν το τελειώσεις να σκεφτείς αν θέλεις να αγοράσεις και το υπόλοιπο, πληρώνοντας συνήθως γύρω στα 8-9€.
Πού θα βρω δωρεάν ebooks στα ελληνικά;
Πηγή: https://www.in2life.gr/