Σε γενικές γραμμές, αν είσαι υποχρεωμένος να περνάς όλη την ημέρα κλειδωμένος μέσα, όπως όλοι μας, είναι λογικό να αρχίσεις σιγά-σιγά να εκνευρίζεσαι με κάποια πράγματα στο σπίτι σου. Δεν φταίει το σπίτι σου αναγκαστικά, η κλεισούρα είναι που σου φέρνει τα νεύρα. Κι όμως, το να δεις τι δεν σου αρέσει στο σπίτι σου και να κάνεις μερικές αλλαγές, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να περάσεις δημιουργικά λίγο χρόνο στην καραντίνα.
Ας δούμε, λοιπόν, μερικές πολύ έξυπνες συμβουλές για αναδιοργάνωση του χώρου μας, ώστε να τον νιώθουμε πιο φρέσκο και ανανεωμένο από ποτέ.
Όσον αφορά τα πράγματα που είναι να πεταχτούν...
-Ρώτα τον εαυτό σου αν είναι καλή απόφαση να πετάξεις κάτι, ή αν απλά είναι τα νεύρα που αναφέραμε πιο πριν.
-Τρεις ερωτήσεις είναι σημαντικές πριν πετάξεις κάτι: Είναι χρήσιμο; Έχει κάποιον λόγο ύπαρξης; Έχει συναισθηματική αξία;
-Τέταρτη, και προαιρετική ερώτηση: Πόση συναισθηματική αξία;
-Κάνε μια παύση καιπροσπάθησε να σκεφτείς τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα. Είναι αυτό που αναρωτιέσαι αν πρέπει να πετάξεις (ή να αλλάξεις) κάτι που θα ήθελες στο σπίτι σου;
Ώρα να χωρίσουμε πράγματα σε κατηγορίες
-Το να χωρίσεις τα πράγματα σε κατηγορίες θα σε βοηθήσει πολύ και να οργανώσεις καλύτερα τις δουλειές που πρέπει να κάνεις, αλλά και το να δεις ποια πράγματα θες να κρατήσεις, ποια να πετάξεις και ποια να βάλεις στο πατάρι για να τα ξαναθυμηθείς μετά από καιρό.
-Έπειτα, σειρά έχει η οργάνωση. Μάζεψε πεταμένα πράγματα, και χώρισέ τα σε κατηγορίες. Όλα πρέπει να έχουν την θέση τους. Αλήθεια, δεν είναι αμαρτία να χρησιμοποιείς, ας πούμε, 3 διαφορετικούς φορτιστές για τις συσκευές σου, και να είναι όλοι σε άσχετα σημεία;
-Μήπως υπάρχουν πράγματα στο σπίτι σου που έχεις σταματήσει να χρησιμοποιείς;
-Ακόμα χειρότερα (και πιο δύσκολο να το αποδεχτούμε): Μήπως υπάρχουν πράγματα που όλο λες ότι θα χρησιμοποιήσεις, αλλά κατά βάθος το ξέρεις πως δεν υπάρχει περίπτωση; (Εκείνο το wok, για παράδειγμα, ενώ έχεις να φτιάξεις κινέζικο εφτά χρόνια.)
-Μια καλή ιδέα για να αποθηκεύεις τα πράγματά σου είναι τα διαφανή πλαστικά κουτιά, ώστε να ξέρεις ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το κάθε τι.
Στην αποθήκη/γκαράζ/πατάρι...
...βάζουμε όλη την σαβούρα που δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ. Ρώτα τον εαυτό σου: Είναι αυτή σαβούρα που χρειάζομαι; Το αντίσκηνο, ας πούμε, που πήρα όταν έκανα μια φορά κάμπινγκ, μήπως είναι καλύτερα να το δώσω σε έναν φίλο όταν τελειώσει η καραντίνα;
-Επίσης, αν η αποθήκη σου θυμίζει περισσότερο σταύλο από το πόσο ανοργάνωτη είναι, αξίζει να αφιερώσεις μία μέρα (ναι, μία, θα σου πάρει πολύ) για να την αδειάσεις και να την οργανώσεις από την αρχή, ώστε να πιάνουν και τα πράγματά σου λιγότερο χώρο, αλλά και να έχεις καλύτερη ιδέα για το πού βρίσκεται το κάθε τι.
Στους εσωτερικούς χώρους, τι να κάνουμε;
-Αντικειμενικά, χρειαζόμαστε λίγα πράγματα για μέσα στην ημέρα μας. Συνεπώς, μια καλή ιδέα είναι οι χώροι που περνάμε τον περισσότερο χρόνο καθημερινά να έχουν αυτά τα πράγματα, και όχι πολλά αντικείμενα που μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή.
-Ρίξε μια ματιά στα ντουλάπια με: φάρμακα, καλλυντικά, μπαχαρικά, κονσέρβες. Αν υπάρχει οτιδήποτε μέσα σε αυτά που πάλιωσε, αντίο.
-Μην έχεις πράγματα που χρησιμοποιείς σε συγκεκριμένες περιστάσεις μαζί με τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ας πούμε, το καλό σου σερβίτσιο δεν έχει θέση στο ντουλάπι με τα απλά σου πιάτα και πιάνει άσκοπο χώρο.
-Στον χώρο που δουλεύεις, πρέπει να φροντίσεις να έχεις μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Όσο πιο «φορτωμένο» είναι το γραφείο σου με μπιχλιμπίδια και διακοσμητικά, τόσο πιο εύκολο θα είναι να παρατήσεις την δουλειά σου και να ασχοληθείς με αυτά. Ο χώρος της δουλειάς καλύτερα να είναι άδειος και καθαρός.
-Ήρθε η ώρα για την πιο σκληρή δουλειά: Να μαζέψεις όλα τα πεταμένα χαρτιά, έγγραφα, αποδείξεις, ό,τι χάρτινο υπάρχει τέλος πάντων πεταμένο στο σπίτι σου και χρειάζεται οργάνωση. Και όλα αυτά να τα αρχειοθετήσεις.
Τέλεια tips για να οργανώσεις το σπίτι
Πηγή: https://www.in2life.gr/