ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑ. Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΖΙΑΚΑΣ:

Σπάνιο εγχειρίδιο θρησκειολογικής μελέτης 188 σελίδων σε πολύ καλή κατάσταση. Συγγραφέας: Γρηγόριος Ζιάκας. Περιεχόμενα:

Μέρος πρώτο. Εισαγωγή στη Θρησκειολογία.

Α. Η Θρησκειολογία ως επιστήμη. 1. Τι είναι Θρησκειολογία. 2. Η Θρησκειολογία ως επιστήμη. 3. Κλάδοι της Θρησκειολογίας. 4. Σημερινές μέθοδοι προσεγγίσεως των θρησκευτικών πραγμάτων και αναγωγής στην "ουσία" της θρησκείας. 1-21.

Β. Το αντικείμενο της Θρησκειολογίας: Η θρησκεία. 1. Η θρησκεία ως οικουμενικό φαινόμενο. 2. Ορισμοί της θρησκείας. 3. Όροι και λέξεις της θρησκευτικής γλώσσας των διαφόρων λαών που δηλώνουν θρησκεία. 21-31.

Γ. Το πρόβλημα της θρησκείας ανά τους αιώνες και η προϊστορία της Θρησκειολογίας. I. Κατά την αρχαιότητα. 1. Η κριτική της θρησκείας. 2. Η ερμηνεία των μύθων. 3. Η αναζήτηση της προέλευσης και της πηγής της θρησκείας. 4. Ευημερισμός. II. Κατά την χριστιανική εποχή ως το Μεσαίωνα. III. Κατά το Μεσαίωνα. 1. Η έρευνα των θρησκειών στο Δυτικό κόσμο. 2. Η έρευνα των θρησκειών στο Ισλάμ. 3. Η έρευνα των θρησκειών από Ιουδαίους λογίους του Μεσαίωνα. 4. Ειδήσεις περί ασιατικών θρησκειών από εξερευνητές της Δύσης. IV. Κατά την Αναγέννηση και το Διαφωτισμό. 1. Η θρησκεία στην περίοδο της Αναγεννήσεως. 2. Η θρησκεία και οι θρησκευτικές αντιλήψεις κατά την περίοδο του Διαφωτισμού. 3. Η "φυσική θρησκεία" του Deismus. 4. Υπέρβαση του Διαφωτισμού στη θρησκευτική έρευνα. V. Η Θρησκειολογία στη νεώτερη και σύγχρονη εποχή. 1. Θέση και ερμηνείες της χριστιανικής θρησκείας στον κόσμο της Δύσης από τον εκχριστιανισμό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ως τη σύγχρονη εποχή. 2. Η σύγχρονη δυτική έρευνα περί θρησκείας. 3. Σύντομη ιστορία της Θρησκειολογίας από τον 19ο αιώνα και εξής. VI. Τρόπος θεωρήσεως των θρησκειών. 31-65.

Μέρος δεύτερο. Η θρησκεία των προϊστορικών κοινωνιών και των νεότερων κατά φύση ζώντων λαών.

Α. Θεωρίες περί προελεύσεως της θρησκείας. 1. Θεωρίες επί μυθολογικής βάσεως. 2. Θεωρίες επί εθνολογικής βάσεως. 67-86.

Β. Θρησκεία, ζωή και αντιλήψεις των κατά φύση ζώντων λαών. 1. Οι φαινομενικές μορφές. 2. Τόπος διαμονής των νεκρών. 3. Τα πνεύματα των νεκρών. 4. Οι θεοί. 5. Ο Τοτεμισμός. 6. Ο άνθρωπος. 7. Τελετουργίες. 8. Οι ειδικοί του αγίου: Μάντεις, ιερείς, σαμάνες. 9. Το περιβάλλον και τα θρησκευτικά επιβιώματα. 86-107.

Γ. Η θρησκεία της Εποχής του Λίθου. 1. Η ικανότητα προσανατολισμού - εργαλεία για την κατασκευή εργαλείων - η "τιθάσευση" της πυράς. 2. Η ανεπάρκεια των προϊστορικών μαρτυριών. 3. Συμβολική σημασία των ενταφιασμών. 4. Οι έριδες γύρω από τα αποθέματα των οστών. 5. Οι ζωγραφιές στα τοιχώματα των σπηλαίων. 6. Η παρουσία του θήλεος. 7. Λατρείες, τρόπος σκέψεως και αντιλήψεις των παλαιολιθικών κυνηγών 107-132.

Δ. Η Μεσολιθική και Νεολιθική Εποχή. 132- 134.

Ε. Η γένεση των μεγάλων πολιτισμών 134-136.

Μέρος τρίτο. Η θρησκεία των αρχαίων πολιτισμένων λαών.

Α. Η θρησκεία των λαών της Μεσοποταμίας: Σουμέριοι, Ακκάδες, Βαβυλώνιοι, Ασσύριοι.

Γενική Επισκόπηση. 1. Σουμέριοι. 2. Η προέλευση των Σουμερίων. 137-145.

Α. Η θρησκεία των Σουμερίων και των Ακκάδων. 1. Οι θεοί. 1. Ινάννα, η "κυρία του ουρανού" και θυγατέρα του θεού της σελήνης. 2. Ινάννα και Ντουμουζί. 145-160.

Β. Κοσμογονικές αντιλήψεις. 160-163.

Γ. Η λατρεία. 1. Η λατρεία των θείων προσώπων (βασιλιάδων). 2. Λατρευτικό προσωπικό, 3. Είδη και χρόνος λατρείας. 4. Λατρευτικές πράξεις. 163-166.

Δ. Ασσύριοι και Βαβυλώνιοι. I. Ιστορική επισκόπηση. II. Η θρησκεία των Βαβυλωνίων και Ασσυρίων. 1. Χαρακτηριστικά του πολιτισμού τους. 2. Οι θεοί. 3. Δαίμονες. 4. Η λατρεία. 5. Μύθοι και έπη. 166-188.

Επικοινωνήστε με τον ιδιοκτήτη της αγγελίας

Αγγελία από Ιδιώτη

Κωδ. Αγγελίας ΑΓ394727
Τύπος Προσφορά
Κατηγορία Βιβλία
Περιοχή Ηράκλειο, Πόλη Ηρακλείου, Γάζι
Τιμή € 15 Συζητήσιμη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανανεώθηκε:
Κυριακή, 01 Σεπ 2024
Επισκέψεις:
7